Szabó Fanni - Miért 1713m?

Hogy miért pont 1713m-ert futunk minden évben a falufutáson? Erre a kérdésre is választ kaphattunk az ezen a héten megrendezett Földes napja témahét programjain. 

„Az 1689-es és 1713-as Szabolcs megyei közgyűlések azt bizonyítják, hogy Földes község lakosai vámon, harmincadon és vásárvámon kívül semmit sem fizettek, terményeikből soha semmit le nem adtak, kuriális nemesi kiváltságokat élveztek évszázadokon keresztül. A település nemesei - egykori községi szervezeteik létrehozásával - a vármegyével szemben is megállták helyüket a rendi alkotmány idején, egyaránt biztosítva a nemesi kiváltságokat és a polgári egyenjogúságot. Erre emlékszik a nagyközség minden április 14-én, Földes Napján.”  Részlet Földes község honlapjáról.

Erre az eseményre emlékszik minden évben az iskola apraja– nagyja is. E köré a nap köré egy egész témahét szerveződik évről-évre. 

A témahét programjai között szerepeltek a hagyományos tanulmányi versenyek (szépíró, szép olvasó, helyesíró valamint a szép kiejtési verseny), a hagyományosan 8. évfolyamos diákoknak szervezett Szuperdiák vetélkedő, a falumérföld futás és az elmaradhatatlan Karácsony Sándor Kupa leány kézilabda és fiú foci záró fordulója. Mint minden évben most is volt rajzos pályázat, idén kicsit változtattak a pályázati kiíráson, mivel most képeslapot kellett a pályázóknak készíteni Földesről. A hét programjait az ünnepi képviselő-testületi gyűlés és projektzáró iskolagyűlés zárta.

Szabó Fanni 3.a