Kóti Dorina - Interjú Pécsi Miklós tanár úrral

Egy interjút készítettem Pécsi Miklóssal a Diák Önkormányzat Elnökével a téma a DÖK nap volt.


Mi az a Dök nap?
A Dök nap minden évben megrendező Diák Önkormányzati Nap, ahol a madarak fák napjához kapcsolódó feladatokat oldanak meg a diákok. A feladatok építő jellegűek és fontos, hogy a gyermekek a szabadban oldják meg ezeket a feladatokat játékos szellemben. Ezt a rendezvényt Baloghné Fülöp Emília kolleganőmmel szerveztük meg és a többi tanársegédünkkel.


Tanár bácsi szerint miért fontos a Dök nap?
Azért nagyon érdekes, hogy a gyerekek és a pedagógusok ne csak az iskolába legyenek együtt, hanem kötetlen formában beszélgessenek, a klubban, az utcán és még több helyen, ugyanis a testnek regenerálódnia kell és ezt a programot választottuk erre a célra.


Milyen feladatokat kell ellátnia a Diák Önkormányzatban?
A Diák Önkormányzat vezetője ként a feladatatom a tanuló ifjúság kéréseit, kívánságait meghalhatni és javaslatait. Ezt mérlegelve így szervezünk programokat az ifjúságnak. Pl: biciklitúrák, kirándulások, társasjátékozások.


Mióta tarjuk a Dök napot?
Hát én tulajdonképpen 5 éve dolgozok az intézménybe és azóta rendszeresen megvan tarva a rendezvény, tulajdonképpen több év tizede szerveznek Diák Önkormányzati Napot. Ami vagy a Szabadidőközpontba, vagy az iskola környékén van megrendezve. Kötetlen rendezvények, főzések vagy fordított napok humoros, vicces formában tartjuk meg.


Mi a véleménye a diákok jogairól és kötelezettségeiről?
Úgy gondolom, hogy nagyon fontos mind a két dolog, a diákok feladata a tanulás, a tanároké pedig tanítás és a nevelés. A gyermekeknek kötelezettsége készülni az órákra. Ha valami sérelem ér egy diákot, akkor nyugodt szívvel fordulhat hozzánk. Ez a véleményem.

Milyen programok szoktak lenni a diákok számára a Diák Önkormányzat Napján vagy az iskolában?
Én nem rég óta vagyok a Diák Önkormányzat képviselője, ugye Vedres Judit tanárnő volt az elnök én pedig a helyettese. Most szerveződik biciklitúra, kirándulás és filmvetítés, nyitottak vagyunk bármilyen rendezvény szervezésére . A diákság szabadidőjének hasznos eltöltéséért  felelősséggel tartozunk.

Tanár úr örül, hogy tanár bácsit választották elnöknek?
Tulajdonképpen engem nem igazán választottak, hanem rám osztották ezt a feladatot és igen, örülök, hogy én lehetek ennek a lelkes diákságnak a vezetője.

Mit tart jónak tartani a Diák Önkormányzati Napban?
Nekem az tetszett a legjobban hogy az idő nagyon jó volt és a diákok nagyon lelkesek voltak. Úgy gondolom, hogy a pedagógusoknak is sikerült színes és érdekes feladatokat összeállítania. Miután a csapatok beérkeztek A Két Lotti előadás volt 1-6 évfolyamokig, a 7.-8.-dik évfolyam számára pedig egy történelmi alapú filmet sikerült levetítenünk.

Köszönöm szépen a segítséget és további jó munkát kívánok.

Köszönöm én is, hogy az interjú létre jöhetett velem.

Készítette: Kóti Dorina